Josien Eulderink

Beeldend kunstenaar in textiel

Artist statement

Je eigenkronkelige gedachten volgen, hoeveel ruimte heb je daar nog voor in onze snelle maatschappij? Voor mij is het de essentie van het kunstenaar-zijn. Ik onderzoek wat ik op mijn paden tegenkom: kleuren, vormen, lijnen, spel van licht en donker, materialen. Ik ben altijd benieuwd wat er zich onder de oppervlakte bevindt.

Ik maak wandpanelen en objecten. Ze zijn kleurrijk, organisch, tactiel en vaak met een ‘doorleefd’ uiterlijk. Er is regelmatig ook wel een grafische inslag te bespeuren. Soms is het werk meer geïnspireerd op de natuur of op een culturele bron, zoals een reis, keramiek of smeedwerk. Soms ligt er een filosofische gedachte aan ten grondslag. Al associërend maak ik er mijn eigen mix van, realistisch of pure fantasie. 
Ik werk graag met tyvek en organza. Door dit te borduren en te bewerken met hitte ontstaan er organische vormen, die soms op kunnen gaan in de natuur. Daarnaast gebruik ik graag wateroplosbaar vlies om kantachtige schaduwen te maken van mijn borduursels. De laatste tijd ben ik ook steeds meer bezig met mixed media en cyanotypie op textiel.

Webdesign: Theo Verstrael - versie 2 januari 2016